Buildington
Open database of new property developments & buildings in London, UK.

May 2010
Channel 4 logo in front of 124 Horseferry Road

Channel 4 logo in front of 124 Horseferry Road

23.10.2016

Channel 4 HQ

Address:
124 Horseferry Road, London SW1P 2TX
Type:
Commercial
Completion:
1994
Viewed:
5828

Description of Channel 4 HQ

The construction of Channel 4's headquarters at 124 Horseferry Road began in 1990, was completed in 1994 and was a value-for-money, design and build project. The architects, Richard Rogers Partnership, were given a brief to develop 15,000 sq metres of headquarters for Channel 4, a residential development of 100 apartments, an underground car park and landscaped garden. The site to be developed was a corner plot in a mixed development area of Westminster, consisting of an abandoned 10 metre deep basement of a proposed 1970's post office building.

The geometry of the Channel 4 building was prompted by the site. Two four-storey wings containing mainly office space are arranged in an L shape, which addresses the corner of the street with a curved connecting space. The entrance, through a dramatic concave glazed wall, is the predominant feature of the building and where 80% of the architectural treatment is strategically focused.

A stepped ramp leads from the street over a glass bridge spanning a roof-light to the area below. Revolving doors through the suspended glass wall of the atrium lead into the reception area, and behind this a restaurant fills the curve with views onto the garden

To the left of the building is a stack of meeting rooms, held in an elegant framework of tapered beams; whilst to the right, wall climber lifts access all floors. Inside the building a roof top terrace extends from the boardroom and overlooks the landscaped garden below.

Throughout the design of the building close attention was paid to materials. Constructed on a concrete frame, the building is clad in powder-coated pewter-grey aluminium, and primary steelwork is a reddish brown, the colour of the Golden Gate Bridge in San Francisco. A deliberate effort was made to secure transparency through the use of plate glass and glass blocks, to reduce the impact of the building on a tightly built-up area and make maximum use of views out to the public open space. Light mesh screens, modelled on motorway anti-dazzle barriers, were applied to the outside of the lower portion of glazing to reduce solar gain and achieve the targeted energy efficiency standards.

Consistent with other Richard Rogers' projects the building has a combination of hi-tech detail, repetitive use of a few simple design elements, and visual emphasis on its use of glass, pewter-grey aluminium and exposed structural steelwork.


The building was designed with accessibility considerations. Wheelchair accessible ramps allow access to the entrance, reception, and restaurant, and there are security controlled glass gates in reception which provide access to the lifts to all floors. Self-opening doors are situated on the top glass walkway above reception and induction loops are fitted in meeting rooms and the cinema.

Source: channel4.com

Connected Companies

Buildington Rating & Notes

Location
Architecture
Construction
Planning
Logistics
Environment

News & Comments: (0)

*DISCLAIMER! Information on this page is for guidance only and remains subject to change. Buildington does not sell or let this property. For more information about this property please register your interest on the original website or get in touch with the Connected Companies.

New London developments on Buildington - monthly update

Buildings