Buildington
Open database of new property developments & buildings in London, UK.
The Design Museum's shop is on the ground floor of one of the Holland Green buildings.

The Design Museum's shop is on the ground floor of one of the Holland Green buildings.

24.05.2018
View to the Design Museum from Kensington High Street.

View to the Design Museum from Kensington High Street.

24.05.2018
The Design Museum signage on one of the Holland Green buildings, which also houses one of the museum's shops.

The Design Museum signage on one of the Holland Green buildings, which also houses one of the museum's shops.

24.05.2018
The Parabola in May 2018.

The Parabola in May 2018.

24.05.2018
London Design Museum in The Parabola.

London Design Museum in The Parabola.

24.05.2018
Inside the Design Museum in The Parabola.

Inside the Design Museum in The Parabola.

24.05.2018
The Parabola

The Parabola

24.05.2018
The Parabola and Holland Green development in February 2014.

The Parabola and Holland Green development in February 2014.

February 26, 2014
The Parabola in October 2013.

The Parabola in October 2013.

6. October 2013
The Parabola in October 2013. View to the development from Holland Park.

The Parabola in October 2013. View to the development from Holland Park.

6. October 2013
View to The Parabola development in Holland Park

View to The Parabola development in Holland Park

16.04.2013
View to The Parabola construction

View to The Parabola construction

16.04.2013
The Parabola. Considerate Constructors Scheme sign.

The Parabola. Considerate Constructors Scheme sign.

16.04.2013
The Parabola, new building for the Design Museum. View to the construction site from Holland Park

The Parabola, new building for the Design Museum. View to the construction site from Holland Park

16.04.2013

The Parabola

Address:
224-238 Kensington High Street, London W8 6NQ
Type:
Commercial
Completion:
2016
Venues:
1
Viewed:
13902

Description of The Parabola

The Parabola is London Design Museum's new 100,000 sq ft home in Holland Park, London W8.

Former site of the Commonwealth Institute.

Connected Companies

Architect:
Developer:
Main Contractor:

News: (7)

The Design Museum and Holland Green by OMA with Allies and Morrison and John Pawson has been shortlisted for the RIBA London Regional Award 2017!

Visit www.architecture.com/riba to find out more about the awards.

06/04/2017 08:41 by Buildington

The New Design Museum building has been awarded gold in the commercial constructed architecture category at the London Design Awards 2016.

OMA, Allies and Morrison and Arup have restored the building’s spectacular concrete roof and distinctive facade while John Pawson remodeled the interior.

The new building includes two major temporary gallery spaces, a free permanent collection display, a restaurant overlooking Holland Park, auditorium, studios, library, archive and new learning facilities.

The London Design Awards is organised by design100 a global community of 75,000 design experts that celebrate creative courage, recognise design excellence and grow demand for design.

For more information about the London Design Awards visit design100.com.

25/11/2016 10:13 by Buildington

Arup provided innovative engineering services to enable the successful repurposing of the former Commonwealth Institute building.

Maintaining the existing 1960s Grade II listed building presented many engineering challenges which required the team to develop an innovative approach to the project’s temporary works scheme.

One of these challenges was developing a solution to keep the building’s distinctive copper-covered hyperbolic parabolic roof. The approach involved suspending the 1,500 tonne roof 20m above ground level by temporary works to enable the removal of the internal structural frame and all new flooring to be laid. Assessment of the existing roof identified that any movements of the key supports had to be controlled to within 5mm to avoid damage.

“The central hyperbolic paraboloid shell resembles that of a giant manta ray in full flight. The radiating rafters of the outer warped roof add a further dimension with the building appearing to come to life as one moves around the upper exhibition space. Its elegant construction was realised using post-tensioned concrete. This same technology, albeit further developed, was used extensively in the modern interventions. This astonishing roof will now be showcased as an example of great engineering design from the past and forms the ideal backdrop for the Design Museum’s exhibition space that will continue to inspire and delight all who visit.”
- Nigel Ciuffetelli, Lead Structural Engineer, Arup

Following an investment of £83m, the building has been transformed for its future role as the world’s leading institution dedicated to contemporary design and architecture. The building includes a new two-storey basement which has increased the building’s floor space from 6,000 square metres, to 10,000 –triple the amount of space available at the Museum’s former home at Shad Thames, Southeast London. The new museum will feature a free permanent collection display called “Designer Maker User”, as well as two temporary exhibition spaces, a library, two shops, a restaurant, café and learning studios.

“The feat of engineering accomplished by Arup to extensively refurbish this spectacular roof, while creating a new structure to accommodate the new home of the Design Museum, is almost miraculous. It is a fitting example of how design, allied to engineering, can create amazing spaces and enduring legacies. Under this stunning roof the Design Museum will tell the amazing story of design, innovation and engineering.”
- Alice Black, Deputy Director, Design Museum

Via Arup www.arup.com

21/11/2016 08:41 by Buildington

Main contractor Mace has shared some of the highlights from working on the site of the new Design Museum and Hollandgreen apartment buildings.

Mace undertook a ‘cut and carve’ method to retain the roof and perimeter structure of the old building while demolishing the internal floors and extending the basement of the new building. This created a space three times the size, compared to its previous home at Shad Thames in south-east London.

An existing administration block was fully demolished for the new buildings and the works also included a redesign of the façades to allow natural light into the interior. Planning was secured from Royal Borough of Kensington and Chelsea with Historic England, the 20th Century Society and Friends of Holland Green to change the use of the building.

The new building includes a new two-storey basement, which extends beyond the footprint of the roof, enabling the creation of an additional temporary gallery space and a 200 seat auditorium.

The scheme required the 1,500 tonne roof to be suspended some 20 metres above ground level. This was supported by temporary works, which enabled the removal of the internal structural frame. Assessment of the existing roof identified that any movement of the key supports had to be controlled to within +/-5mm to avoid damage.

Some of the retained elements were strengthened to accommodate those expected movements and associated forces. These temporary ties consisted of four 100mm diameter high tensile bars that were pre-stressed to balance the thrust forces. To monitor the building movements, ensuring that these remained within the defined limits, the retained roof structure was continuously observed by using robotic survey equipment, affectionately known as Cyclops.

Once removal of the original internal structures had been completed, construction of the new permanent superstructure could then begin.

The client’s vision to build the world's foremost museum of contemporary design and architecture means design solutions were informed by environmental thermal analysis to ensure efficiency of energy, space and comfort – taking into account the flexible exhibition space and the optimisation of available daylight.

Mace’s COO Gareth Lewis, said: “Hollandgreen is an important project for the Royal Borough of Kensington and Chelsea and for London. With Mace’s help, Hollandgreen will again become one of the capital’s most iconic buildings, giving one of London’s unique cultural institutions a new lease of life, while providing high quality family accommodation in landscaped grounds that complement and integrate into the nearby Holland Park and the surrounding area.”

Reinier de Graaf, Partner, OMA, said: “In conceiving a future for one of London’s modernist buildings, we pay tribute to a period that continues to inform contemporary architecture. The Design Museum is flanked by the new residential blocks; like discreet servants, their restrained, orthogonal geometries pose a contrast to the dramatic hyperbolic lines of the historic exhibition hall’s roof.”

Simon Fraser, Partner, Allies and Morrison, said: “We relished the opportunity to contribute towards re-imagining a promising future for the Design Museum. The project has resulted in a striking assemblage of buildings within an enhanced urban park setting, which sensitively balances the needs of residents with the public benefit for future visitors to the new museum. The experience afforded us the opportunity to deepen our unique skills in the re-adaptation of Modernist landmarks, analogous to our work on the 2007 Royal Festival Hall transformation.”

Mark Wenlock, Group Development Director, Chelsfield, said: “The engineering challenges in maintaining the Grade II* Listed parabolic roof, whilst forming a double height new basement which extended beyond the ground floor foot print were immense. Arup and the main contractor, Mace, were involved in very complex engineering and temporary works solutions to make this possible. It’s a great testament to the expertise and dedication of Arup and Mace that the works proceeded without incident and the structure is now fit for many generations.”

Source: Mace

18/11/2016 18:21 by Buildington

Allies and Morrison sheds some light on their contribution for the development of the new design museum opening on the 24th November 2016.

The collaborators behind the revival of the listed Modernist building by Johnson-Marshall and Partners in Kensington were Allies and Morrison, OMA, John Pawson, West 8 and Arup.

Allies and Morrison redesigned the building’s façades to allow natural light into the interior while improving energy performance. The building’s distinctive parabolic concrete roof was restored and the interior spaces reworked to make for a more open and public building.

John Pawson has created a series of exhibition spaces that provide a restrained and subtle backdrop for the Design Museum’s exhibition programme. The Design Musem’s listed roof and primary supports were retained and strengthened. A significant new basement space was also created as part of the new design. This enabled the existing internal structure to be re-configured.

The wider site features three new residential buildings, the hollandgreen development, designed by OMA and Allies and Morrison set within a landscape by West 8.

‘This is a milestone project in the refurbishment of a piece of 20th-century architectural history’, says Allies & Morrison partner Simon Fraser.

‘We relished the chance to update the building for the purposes of accommodating a 21st-century Design Museum. It afforded us the opportunity to deepen unique skills in the re-adaptation of Modernist landmarks for new uses and audiences’.

The process of restoring the building draws on the practice’s particular abilities in the redevelopment of 20th-century architectural listed buildings. Many of the same architects who worked on the Royal Festival Hall renovation worked on this project, applying their unique knowledge in this different context.

Source: Allies and Morrison www.alliesandmorrison.com

17/11/2016 07:51 by Buildington

The new Design Museum will reopen in Holland Park on 24 November 2016.

The first exhibition from Justin McGuirk is Fear and Love: Reactions to a Complex World - about our hopes and doubts about the pace and impact of change.

The new museum will have a free permanent display. Designer Maker User tells the story of contemporary design through these three interconnected roles using the museum’s collection. A wall at the entrance to the gallery will feature some of the world’s most popular affordable consumer goods, crowdsourced from the public via the museum’s website.

Designmuseum.org

24/10/2016 20:05 by Buildington

The Parabola - new on Buildington!

18/04/2013 10:12 by Buildington

*DISCLAIMER! Information on this page is for guidance only and remains subject to change. Buildington does not sell or let this property. For more information about this property please register your interest on the original website or get in touch with the Connected Companies.

New London developments on Buildington - monthly update

Buildings